Алкохолът е Вашият враг в борбата за здрава коса

Съществуват много продукти, които влияят положително на скалпа, но в същото време има и много продукти, които са вредни за косата. Сред тях водещ е алкохолът, чиято консумация може значително да влоши състоянието на косата. Дали наистина алкохолът изсушава косата? Най-големите му недостатъци са свойствата му да дехидратира. Липсата на вода в организма води до лошо хидратиране на косата и се проявяват проблеми като сухота или чупливост.unnamed-file.jpg

Забележително матов цвят на косата, загуба на блясък и цъфтящи краища са най-често срещаните проблеми на хора, които употребяват алкохол и не се хидратират достатъчно.

Специалистите предупреждават, че злоупотребата с алкохол може да доведе до ситуация, в която подхранващите съставки да се отмиват от организма и това да има директно влияние върху състоянието на косата. Без правилно дозиране на витамини (в частност от група В, но също и А, С и Е) или подхранващи съставки (биотин, цинк, пантотенова киселина или фолиева киселина), косата ще загуби естествения си блясък, ще стане чуплива, суха и изтънена. Ниските нива на тези съставки повлияват плътността и качеството на косата.

Дефицитът на витамини и елементи в организма може, разбира се, да бъде възстановен с добавки, но дори елементите доставени по този начин ще бъдат “отмити” след консумация на алкохол. Липсата на тези хранителни съставки ще доведе до загуба на коса. Нашите коси са изградени основно от тиамин, витамин В, и неговият недостиг може да се наблюдава по състоянието на косата.

Голямо значение за доброто състояниена косата има и черния дроб, въпреки че не много хора знаят за това. Известно е, че най-големият враг на черния дроб е алкохолът. Недостатъчното прочистване на тялото от токсини и излишни метаболити може сериозно да повлияе върху работата на организма и структурата на косата. Този проблем с лошото влияние на алкохола върху косата се проявява само тогава, когато пием твърде много. Не трябва да се отказвате от чаша вино или бира по време на вечеря. Умереността в консумацията на алкохол ще има ефект за увеличаващо се подобрение на състоянието на косата. Основата на грижата за косата е да се елиминират вредните субстанции от организма, а алкохолът е една от тези субстанции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *