Как да почистите кожата правилно?

Жлезите, намиращи се в кожата, произвеждат себум и пот. За да може кожата да функционира правилно, полученият слой себум, който допълнително натрупва замърсители и бактерии от околната среда, трябва да се почиства редовно. Как да почиствате правилно лицето и защо трябва да се прави? Коя козметика е предназначена за почистване на лицето и кои са домашните методи за почистване на кожата на лицето?

Защо трябва да чистите лицето си?

Редовното почистване на кожата на лицето е важно, защото:

  • Ви позволява да отпушите порите в кожата;
  • прави възможно да се поддържа правилно pH на кожата;
  • гарантира правилното функциониране на хидро-липидния слой;
  • подобрява регенеративния капацитет на кожата;
  • подготвя кожата за по-нататъшно третиране на кожата.

Как да почистите кожата на лицето си правилно? 

Здравата кожа на лицето трябва да се почиства два пъти на ден: сутринта и вечерта. Изборът на козметика и методи трябва да се адаптира към типа кожа. Третирането с правилно почистване на кожата на лицето трябва да се извършва в съответствие със схемата: сваляне на грим – почистване – тонизиране.

  • Сваляне на грим
    Първо трябва да се отървете от козметиката, която сте носили цял ден на лицето, клепачите, миглите и устните. За да ускорите този процес, добра идея е да натиснете памучен тампон, напоен с мицеларна вода към областта на кожата си, от която искате да премахнете грима. По този начин, кожата ще бъде почистена бързо и безопасно без риск от възпаление или раздразнени мигли.
  • Почистване
    Свалянето на грима подготвя кожата за следващата стъпка при грижа за кожата, която е почистване. За тази цел, можете да използвате пяна за почистване или гел за измиване на лице.
  • Тонизиране
    Тази стъпка изисква употребата на тоник и цели възстановяване на правилното  pH ниво на кожата.

Козметика за почистване на лице

Когато избирате правилните продукти за почистване, трябва да сте водени от вида на тена си. Ако кожата Ви е чувствителна, деликатна и зряла, богатите на липиди вещества ще действат най-добре. Доброто решение ще бъде почистващо мляко, което не изисква миене с вода. За да се почисти мазна, комбинирана и предразположена към акне и черни точки кожа, струва си да опитате гел, пяна или друг препарат с лека и чиста консистенция. В случай на нормална кожа, нежни препарати с лека формула ще помогнат; твърде тежката козметика, предназначена за чувствителна кожа или посветена на себореена кожа, може да влоши състоянието на нормалната кожа.

Козметиката за почистване на лице трябва да съдържа емолиенти, вещества, които са предназначени за защита на хидро-липидното покритие на кожата и предотвратяват прекомерна загуба на влага. Щетите на хидролипидния слой се посрещат от чувство на стегнатост и изгаряне на кожата след почистване. Можете да добавите масло от бабасу (Attalea speciosa) на някои почистващи гелове, което, поради съдържанието на сатурирани мастни киселини, поддържа хидро-липидния слой на кожата.

Четка за лице

За правилно почистване на лицето си струва да използвате нежна почистваща четка; някои козметични продукти са я сложили в опаковката. Най-добрите четки за лице са направени от леки силиконови материали. Четката за почистване на лице позволява цялостно почистване на кожата, което не може да се сравни с измиването само с пръсти.

Четката за почистване на лице не само прави почистването по-ефективно, а и:

  • му придава формата на пилинг, благодарение на което подобрява микроциркулацията на кожата;
  • почиства порите и премахва нечистотиите от всички кожни кухини;
  • изглажда повърхността на кожата.

Какво да не използваме за почистване на лице?

Лицевата кожа не трябва да се почиства, използвайки неподходяща козметика, съдържаща следните съставки:

  • сапун,
  • алкохол,
  • прекомерни количества препарати,
  • овлажняващите вещества, които оставят лепкав филм на кожната повърхност.

Сапунът, алкохолът и почистващите препарати имат негативно влияние върху хидро-липидния слой на кожата. Обаче мазните вещества, които остават на кожата, могат да допринесат за запушване на порите. Освен това, те понижават ефективността на други разкрасителни лечения, предотвратявайки кондициониращите съставки да проникнат в кожата.

Домашни начини за почистване на кожа 

Въпреки че пазарът на козметика предлага широк набор от продукти, все още има много поддръжници на доказаните домашни методи. Най-страхотният им актив е напълно натуралния състав. Домашни продукти за почистване на лицето включват главно пилинги и маски.

Домашни начини за почистване на лицето Ви – рецепти

  • Рецепта за домашна скраб от кафе
    Домашната скраб от кафе стимулира циркулацията и също така изглажда и изравнява повърхността на кожата. За да я приготвите, просто смесете 2 супени лъжици зехтин, 2 чаени лъжици варено кафе и една чаена лъжица мед и смляна канела.
  • Рецепта за домашна почистваща маска с ябълка
    Домашната почистваща маска от ябълка освежава, почиства порите и укрепва кожните капиляри. За да се приготви, просто смесете голяма настъргана кисела ябълка, супена лъжица зехтин и чаена лъжица бяло сирене. Маската трябва да се нанася на чисто лице и след 15 минути, да се измива с хладка вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *