Как да се грижите за боядисана коса? Няколко съвета от любител на косата

unnamed-file.jpgОсвежената или боядисаната коса се нуждаят от специални грижи – знам го, защото самата аз боядисвам косата си редовно от няколко години. Често сменям цветовете, нюансите и марките. Ако не бяха редовната грижа за косата с правилната козметика, може би щях да кажа сбожом на естествената си коса и да я сменя с перука. 🙂

Как да възстановим естественото pH на косите си?

Мислите ли, че боядисаната коса със сериозно рекламираната боя, която (вероятно) има много масла и други подхранващи вещества, е достатъчно? Е, грешите. Без значение колко добра боя избирате, винаги ще се нарушава естественото pH на Вашата коса, затова е важно да възстановявате това pH. Как да го правите?

Окисляването след боядисване може да се прави по няколко начина – с прикрепен за боята за коса балсам (който често изхвърляме), правейки допълнително изплакване на боядисаната коса или домашно направен шампоан за измиване. Лично аз препоръчвам измиване с оцет, хибискус и цитрусов сок, например, лимон. Можете да го прилагате веднага след боядисване, но силно Ви препоръчвам да го правите също между отделните боядисвания (в моят случай е около седмица).

Как да се грижите за боядисана коса?

Дори ако честотата на измиване на косата не е толкова важна (аз го правя на три дни), козметиката, която използваме, има значение. Боядисаната коса има нужда от специални грижи, така че използвайте леки продукти, без силни детергенти, най-добре с екстракт от лайка. Също препоръчвам детски шампоан, който е базиран на естествени и деликатни съставки. Използвам го, защото очаквам от шампоана само измиване, а подхранването го оставям на друга козметика.

Може би ще искате да опитате метода БШБ, който е балсам-шампоан-балсам. Защо? БШБ е метод, който се фокусира върху точната протекция на косата преди измиването на боята, така че преди да измием косата, слагаме балсам (най-добре със силикон), после отмиваме косата със шампоан с лека формула, и отново слагаме висококачествен балсам или маска за коса за боядисана коса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *