Козметика, която запушва – отговорът за това как се развиват акнето и черните точки

unnamed-file.jpg“Тази козметика запушва порите”. Чуваме това изречение все по-често и можем да наблюдаваме, че всеки ден повече и повече момичета имат черни точки. Защо се случва това? Защото несъзнателно използват козметика, съдържаща съставки, които допринасят за развитието на черни точки и раздразнения по кожата на лицето. В изключителни случаи се появяват за период от няколко дни или часове след нанасяне на продукта. Почистването на кожата от черни точки отнема време и много често е пълен провал.

Като цяло разделяме козметиката, която запушва в две групи: такава, която допринася за развитие на акне и такава, която допринася за развитие на черни точки. Говорим за козметика причиняваща акне, когато състоянието на кожата се влоши в разстояние на няколко часа след прилагане на продукта. Обикновено се проявява с промени в акнето, изразяващо се в прикриване на подкожни бучки. Съставките, които допринасят за този тип раздразнения са много: ланолин, глицерол и SLS.

В козметиката и дерматологията съществува друг тип “запушваща” козметика. Става дума за тези, които допринасят за поява на черни точки в рамките на няколко седмици или месеци след прилагане на продукта. Как е възможно? Някои козметични продукти запушват порите и така кожата не може да диша и се лющи. В резултат се появяват неестетични кожни промени и раздразнения, които са трудни за премахване.

Какво да кажем за козметиката, която не причинява черни точки? Напоследък такава информация получаваме от производители, които поставят специална бележка за своите продукти. Може би е истина, но преди да си купите нов продукт, за който не знаете нищо, просто прочетете състава изписан на етикета. Трябва да избягвате съставки като: повечето козметични масла и маслата изобщо, витамини (А и Е, но и деривативи на витамин С), пантенол, минерали (талк, цинк), емулгатори (SLS, каолин), алкохол, восъци и екстракти от билки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *