Силикони в козметиката – наистина ли са вредни за косата?

unnamed-file.jpgНапоследък се говори много повече за състава на козметичните продукти за коса, който обикновено не забелязваме. Анализираме какви съставки има в него, например, шампоани или балсами. Въпреки това, понякога съставът ни издава много и за някои съставки, за които чуваме противоположни мнения. Такива съставки са силиконите. Дали наистина са вредни за косата? Трябва ли да избягваме продукти със силикони?

Безцветните и безароматни силикони много често се намират в състава на популярни козметични продукти за грижа за косата, като шампоани, балсами и продукти за стилизиране. Те са направени от кварц и силикон и главната им задача е да омекотяват косата. Забулени с лоша слава, силиконите имат и предимства и недостатъци. Струва си да знаем малко повече за тях.

Как действат силиконите? Всички субстанции от този тип в козметиката създават защитен слой върху косата, който уплътнява кутикулите на космите, така че това да изглади косата и да й придаде мекота. Коса измита с, например, шампоан със силикони, прави сресването по-лесно, косата става по-издръжлива на механични увреждания или тези причинени от стилизиране с горещ въздух. Силиконите предпазват и от вредното влияние на УВ радиацията.

Тогава защо се възприемат като опасни за косата? Доколкото третирането на косата със силикони я прави да изглежда много по-здрава и красива, те действат само изкуствено и не въздействат на състоянието на косата по никакъв начин. Затова не трябва да прекалявате със силиконите, защото краткият ефект на копринено мека коса не си заслужава утежняването. Също така е добре да помните, че предпазният слой има и своите недостатъци – не позволява на подхранващите съставки за абсорбират в структурата на космите.

Голям недостатък на силиконите е фактът, че повечето от тях не задържат вода, така че е трудно да се премахнат от косата. Трябва да помните, че когато използвате козметика със силикони, от време на време е хубаво да правите почистващи процедури с, например, силно почистващ шампоан и скраб за скалп. По този начин ще избегнете продължителното действие на силиконите и утежняването на косата. Силиконите не се препоръчват за фина, слаба и изтощена коса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *