Възбранение на цветовата гармония може да подчертае твоят поглед

Цветовата гармония е добре разбираната и основна идея при развитието на дизайна и осветлението за пространство. За да се постигнат цветови ефекти, е нужно да се постигнат рецепти за цветова гармония. Определянето на съотношенията между цветовете може да бъде предизвикателна такава задача, тъй като има много цветове, които могат да бъдат използвани. Обаче, знанието и използването на една или няколко основни правила за цветовата гармония може да помогне да се постигне желания визуален ефект.

Важното нещо при избора на цветове е, да се концентрираме върху постигането на гармония между тях. Всяка една цветова гармония има основа, основата може да бъде базирана върху кръг, квадрат или триъгълник. Аз лично най-често използвам кръговата гармония за да постигна резултатите, които желая. Кръговата цветова гармония има 3 основни цвята, които се наричат примарни цветове. Те са жълто, червено и синьо. Останалите цветове са комбинация на тези 3 примарни цвята.

В една органична цветова гармония цветовете се използват най-добре в една от 3те опции – монохроматична, аналогова и триада. Дело е да се разбра в свързването между тези три цветови опции, за да може да бъдат създадени някои добри цветови комбинации.

Монохроматичната цветова гармония се базира върху използването на един цвят. Тази опция може да бъде използвана в дизайна, ако желаете да постигнете изключително хармоничен визуален ефект. За тази цел, при избора на цвят трябва да се отървате от напредналите и подцветите на главния цвят да бъдат постигнати по голяма храмония. Например, ако искате да използвате червен цвят, можете да преместите цветовете, като кафявото, розовото, оранжевото или златното, за да постигнете дизайн в пълното наслаждане.

Аналоговата цветова гармония използва три близки цв