Натурални масла за лице. Как да пасне маслото на определен тип кожа и нуждите ѝ?

Тенденцията на натуралната грижа за косата и кожата е трайна, точно като темата за маслата. Можете ли да ги използвате при грижа за кожата? Поддръжници го потвърждават без да се замислят. Конкуренти твърдят, че маслата запушват кожата Ви. Всъщност тайната за постигане на най-добрите възможни резултати, благодарение на маслата, е залегнала в напасването им правилно към типа тен.

Свойствата на натуралните масла са известни от векове. В миналото не е било известно, че дължим омекотяващия и анти-акне ефект на някои масла. Днес знаем какви вещества съдържат, така че можем да се задълбочим в техните свойства. Но това не е всичко! Съставът на маслата определя коя кожа ще спечели от тях.

Вече не е нужно да се колебаете кое масло за лице да изберете – отговорът е по-долу. Просто запомнете най-важния принцип: избирайте само натурални масла, без добавки, без консерванти, съхранявани в тъмни стъклени бутилки. Мнозинството от готовите смеси от масло за лице обикновено съдържат вещества, на които кожата може да реагира с чувствителност.

Как действат маслата за лице?

Добре подбраното масло е идеал на натуралната козметика за нашата кожа. Възрастта или типът кожа нямат значение, защото изборът от стотици масла, извличани от различни растения, позволява на всеки да намери нещо за себе си. Това е източникът на най-добрите хранителни вещества – витамини, минерали, етерични мастни киселини и антиоксиданти. Редовното омазняване на кожата носи много преимущества, защото маслата:

  • укрепва натуралната хидро-липидна бариера, т.е. предотвратява загубата на влага;
  • защитава от вредни външни фактори като слънцето, токсини;
  • възстановява блясъка на кожата, копринената мекота, гладкостта и стегнатостта;
  • действат антисептично и намаляват възпалението, което помага, напр. за лечение на акне;
  • забавят процеса на стареене и вида на бръчките.

Благодарение на факта, че маслата се грижат за хидратиране и подхранване на кожата, те решават много проблеми – минимизират сухотата и сърбежа, елиминират сухата кожата, намаляват обезцветяването, подготвят кожата за грим и т.н.

Грижа за кожата с масла – принципи

Преди да можем да си вземем масло за лице, нека проверим дали този метод на грижа ни устройва. Има няколко правила, които трябва да се следват, за да постигнете желаните резултати. Натуралните масла действат най-добре само когато се използват по определен начин.

  1. Нанасяйте масла за лице преди лягане, така че да могат да се абсорбират по-дълбоко по време на сън.
  2. За да ускорите абсорбирането на маслата, леко ги мажете на кожата си с пръстите си.
  3. Само няколко капки натурално масло ще бъдат достатъчни за подхранване, изглаждане и регенериране на тена Ви.
  4. Не използвайте масла с фоточувствителни свойства през деня.
  5. Масла за лице могат да се използват соло или като допълнение към крем например.

Когато става дума за нанасяне на масла по кожата, точно както в случай на омазняване на косата, важно е да пасва продуктът с индивидуалните нужди. Този път се водим не от шупливостта, а от типа кожа. Фактори като това дали кожата е мазна или има проблеми, ще бъдат Ваши детерминанти. Ако се чудите кое масло за лице да изберете, първо разпознайте вида на тена си, а после – разгледайте следния списък.

  • Масла за суха кожа
    Повечето от признаците на дехидратиране на кожата могат да се минимизират, използвайки правилното масло за лице. Масла като кокосово (с консистенция на бутер), пасифлора (определено най-лекото), арганово масло, масло от жожоба, слънчогледово олио (козметично, не за кухненски цели) или зехтин ще бъдат идеални за нуждите на сух тип кожа.
  • Масла за зряла кожа
    Нуждите на зрялата кожа, с първите бръчки, загубила стегнатостта и еластичността, отговарят най-добре на масла с високо съдържание на витамин E. Той е натурален антиоксидант и има антиейджинг свойства. Кои масла за лице трябва да се използват, когато имаме проблем с преждевременни признаци на стареене? Опитайте масло от шипка или арганово масло.
  • Масла за мазна / склонна към акне кожа
    В първия момент звучи невероятно, но по природа растителните масла минимизират мазното състояние на кожата. Те балансират действието на мастните жлези и намаляват секрецията на себум. Трябва да запомните, че маслото за лице с проблеми като акне или себорея има много лека консистенция. Не запушва порите. Препоръчваните масла включват: масло от камелия, масло от жожоба или масло от чаено дърво.
  • Масла за чувствителна кожа
    Една от характеристиките на чувствителната кожа е, че може да реагират с раздразнение на много вещества. Изборът на масла в този случай трябва наистина добре да се обмисли. Те трябва да са не само с лек, но и деликатен ефект и облекчават раздразнението. Подходящите масла за лице в този случай включват масло от вечерна иглика, масло от иглика или масло от иланг-иланг.

Маслата за лице ще бъдат ли достатъчни?

Не е задължително. Веществата, съдържащи се в маслата, не са единствените, от които се нуждае кожата ни. В допълнение към емолиентите, или съставките, които предотвратяват обезводняване, те имат нужда и от овлажнители – компоненти, които набавят вода на всяка клетка. Правилна грижа е употребата на масла, придружена от друга козметика: кремове, серум, маски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *