Хиалуронова киселина. Може ли да я използвате самостоятелно?

Дължи славата си на това, че е натурална за нашата кожа и действа на водни молекули като магнит – привлича и ги поддържа за ефект на перфектна хидратация. Какви са другите свойства на хиалуроновата киселина? Как се използва за максимална полза?

Не изглежда да се откроява. Козметичната хиалуронова киселина е безцветна течност под формата на гъст гел. Знаем го от 70 години, тъй като поначало е изолирана в лаборатория. Какви са другите неща, които не знаете за нея?

Свойства на хиалуроновата киселина

Повишаването на влагата е най-голямото преимущество на хиалуроновата киселина. Тя хваща водните молекули и ги свързва ефективно за стабилно ниво на влага. Тази съставка е отговорна за поддържане на най-много вода в тялото. Предотвратява обезводняването, така че нито косата, нито кожата да станат твърде сухи.

Има нещо повече обаче. Хиалуроновата киселина помага да се поддържа младежкият вид на кожата Ви. Всъщност това е благодарение на достатъчната хидратация. От друга страна, това се дължи на много допълнителни качества. Ускорява лекуването на раната, минимизира белезите, увеличава кожната еластичност, намалява бръчките, действа като натурален филтър, защитаващ от външни елементи, обновяващ качеството на произведения колаген.

Знаете ли, че хиалуроновата киселина е отговорна и за транспортиране на други хранителни вещества до вътрешната част на кожата Ви? Перфектно хидратираната кожа приема повече от активните вещества.

Начин на работа – по повърхността, но не – повърхностен

Много хора мислят, че хиалуроновата киселина действа вътре в кожата. Натуралната го прави. Доставената с козметика? За жалост, не. Молекулите на хиалуроновата киселина имат различна маса. Обачи дори най-малките не могат да преминат през здрава кожа до по-дълбоките ѝ слоеве. От гледна точка на козметиката, всички свойства на хиалуроновата киселина са резултат от присъствието ѝ по повърхността на кожата. Овлажнявайки епидермиса, киселината го прави лесен за проникване от други активни вещества. Успокоява раздразненията, намалява предразположението към изсъхване и я стяга.

Как се използва хиалуроновата киселина?

Гелът с хиалуронова киселина е наистина универсален козметичен продукт. Не само че е брилянтна подхранваща кожата съставка, но и действа като основа за DIY разкрасяващи продукти и пасва перфектно с любими кремове, балсами и т.н. Разгледайте най-популярните употреби на хиалуронови киселини. Открийте коя Ви пасва най-много.

  • САМОСТОЯТЕЛНО
    Хиалуроновата киселина действа като силен овлажнител. Можете да я купите под формата на лек гел и да я нанесете на мократа кожа на лицето си, шията и деколтето. Преди да размажете хиалуроновата киселина на кожата, е добра идея да намокрите кожата с вода или хидрозол, така че киселината да може да се свърже с нея.
  • ПОД ОЧИТЕ
    Благодарение на удивителните качества за овлажняване и стягане на кожата, действа като ефективен фейслифт серум, който може да се нанесе равномерно върху крехката Ви кожа под очите. Просто сложете малко хиалуронова киселина под очите си, за да намалите фините линии, да подобрите тена на кожата, да стегнете кожата и да я осветите. Подочният крем се абсорбира по-лесно и действа като интензивна терапия.
  • ДОБАВЕНА КЪМ ОВЛАЖНИТЕЛЯ ВИ
    Можете да я смесите и с любимата си козметика. Обогатяването на крема с хиалуронова киселина подобрява начина, по който кремът действа, повишава абсорбирането и хидратацията. За да направите тежък, твърде плътен крем по-лек, добавете няколко капки хиалуронов гел.
  • ДОБАВЕНА КЪМ ТОНИК
    Хиалуроновата киселина подобрява овлажняващата сила на тоника за лице по натурален начин. Добавяйки няколко капки от тази съставка, можете да дадете на всеки тоник копринена консистенция и да направите кожата си гладка, мека и удивително хидратирана.
  • С НАТУРАЛНО МАСЛО
    Смесването на хиалуроновата киселина с любимото растително масло е най-добрият начин да се използва на максимум тази съставка. Такава диета действа като ефективен маслен серум, който обвързва водата в кожата Ви и (благодарение на маслото, което е емолиент) предотвратява дехидратацията, изглажда и защитава, напр. от слънчева светлина.
  • ЗА КРАИЩАТА НА КОСАТА
    Същата смес – хиалуронова киселина плюс масло – ще подейства за защита и грижа за връхчетата на косата Ви. Този тип серум за краища на косата предотвратява заплитане, придава мекота и защитава от механични щети.
  • ЗА КОСАТА
    Въпреки че хиалуроновата киселина се обсъжда повече по отношение на грижа за кожата, тя прави интересно обогатяване на продуктите за грижа за косата. Можете да я добавите към шампоани, балсами и маски. Какви преимущества получавате? Хиалуроновата киселина интензифицира действието си и носи ефект на копринено гладка коса. Намалява изсушаващото действие на измиващите вещества, включени във всички шампоани.
  • ЗА ГРИЖА ЗА СКАЛПА
    Прилагането на хиалуронова киселина директно на скалпа прилича на използването на овлажняващ серум. Това е съставка, която намалява раздразнението, носи облекчение, укрепва луковиците и дори повдига корените на косата.
  • С КОЗМЕТИЧНА ГЛИНА
    Глинените маски стават все по и по-популярни. Ако желаете да повишите ефектите им, използвайте хиалуронова киселина вместо вода. Смесването на козметична глина с хиалуронова киселина означава по-приятна кремообразна консистенция, по-интензивно действие и по-добра хидратация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *