Как да се грижим за четките?

unnamed-file.jpgПравилната грижа към аксесоарите за грим е много важна. Слагаме грим много често, с различни козметични продукти, по различно време от деня и в определени състояния. Трябва да знаете, че влагата и мръсотията по четките за грим и апликаторите са идеалното място за бактерии, които след това попадат върху кожата ни. Затова е просто въпрос на време да се появят алергии и възпаления. Как да се грижим добре за четките си?

1. Мийте четките колкото се може по-често

Силно се препоръчва апликаторите да бъдат измивани след всяка употреба, за да се предпазят от развитие на микроби. Дерматолозите са убедени, че само измиването на четките след всеки грим може да ни даде сигурност, че нямат бактерии. Оптимално, трябва да мием по-често четките, които са използвани за течни продукти (на всеки два дни), а тези за по-прахообразна козметика – по-рядко (на четири или пет дни). Най-добре ще бъде, ако не използвате четки, които не са измивани повече от седмица. Ние, разбира се, говорим за грим, който се прави всеки ден.

2. Прилагайте правилна техника за измиване

Трябва да бъдете внимателни, когато измивате четките, защото и най-висококачественият продукт може да се счупи, ако не се отнасяте с уважение. Никога не накисвайте или търкайте четките срещу власинките. Мокрете четките под малка струя топла вода от основата надолу. На дланта или на специална силиконова гъба за четки, сложете продукт за почистване (антибактериален сапун или шампоан). С деликатни кръгови движения втривайте от продукта в космите на четките и след това отмийте. Повтаряйте, докато водата не стане чиста.

3. Изсушавайте четките правилно

Не само измиването, но и сушенето е важно. Правилно изсушените четки ще запазят формата си и прецизността си. Важно е да оставяте четките да се изсушават сами и да не опитвате да ускорите процеса чрез използване на сешоар. Най-добре ще бъде да ги оставите на хартиена кърпа. Полезни могат да се окажат и платове за четки, които ще помогнат при сушенето. Въпреки това не е необходимо. Избягвайте сушенето на четките на радиатори и горещи места, не ги оставяйте в банята, заради голямата влага. Имат склонност да се разпадат и да стават по-трудни за сушене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *