Най-известните факти и митове за косата

Грижата за косата е важна, въпреки че е много индивидуална – това, което работи за един, може да не работи за друг. Има определени вярвания, които са заседнали в подсъзнанието ни. Нека видим кои от тях са истина и кой са просто митове.

[МИТ] Дългото и често сресване на косата подобрява нейното състояние

Нашите баби са вярвали, че редовното сресване на косата подобрява кръвообращенето на кожата и така косата се снабдява с повече подхранващи съставки. Заради това вярване те сресвали косата си дълго и упорито всяка вечер. Днес знаем, че твърде честото и рязко сресване може да доведе до цъфтящи краища и наелектризиране на косата.

[МИТ] За по-добро почистване, косата трябва да се измива два пъти

Това вярване вероятно тръгва от фризьорите, защото след няколко процудери, косата се измива поне два пъти или повече. В реалността измиването на косата два пъти е ненужно, ако, например, не сме използвали определени трудни за отмиване масла. Допълнителното количество шампоан ще направи кожата чувствителна и може да я наелектризира.

[ФАКТ] Губим повече коса през есента и пролетта

За съжаление, загубата на коса може да се увеличи до четири пъти по време на есента и пролетта. През есента и пролетта се увеличава нивото на хормоните в тялото, които повлияват на възстановяването на косата. Можем да наблюдаваме опадане на косата, което обикновено след месец се връща в границите на нормалното.

[МИТ] Ако косата опада с корените, няма да порасне отново

Продължителността на живота на здравата коса е приблизително четири години, като през това време може да се измени в зависимост от индивидуални предразположения. След това корените на косата остаряват и умират, но опадат само когато биват избутани от нови корени, които се появяват на същото място.

[МИТ] Дърпането на сивите косми ще спомогне на това място да растат непигментирани косми

Цветът на косата зависи от нивото на мелатонин, който се произвежда в клетките, които също регулират растежа на косата. Ако фоликулът спре да произвежда пигмент, тогава всеки следващ косъм ще бъде депигментиран. Не се отскубват посивелите косми, защото това може да отслаби структурата на фоликула.

[ФАКТ] Витамините ефективно спират процеса по опадане на косата

Витамините са необходими за правилния растеж на косата и подсилване на корените, а този метод е много ефективен за спиране на загубата на коса. Корените на космите много често са блокирани от токсини и не могат да използват витамини от кръвообращението, а чрез натъркване на серуми с витамини в скалпа могат да се доставят подхранващи съставки директно до фоликулите.

[МИТ] Плешивостта е наследствена само сред мъжете

Вероятно жените биха желали плешивостта да е проблем изцяло на мъжете, въпреки това някои жени също могат да имат наследена предразположеност към плешивост. В случая на жените, загубата на коса никога не е пълна, както е при мъжете, чиято плешивост е свързана с андрогени, т.е. мъжки хормони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *