Масло от марула при грижа за кожата и косата

Маслото от марула често се сравнява с популярното арганово масло – най-вече по отношение на свойствата си. То е универсален, натурален, антиоксидантен козметичен продукт. Как действа маслото от марула? Как можете да го използвате при грижа за красотата?

В козметологията маслата стават все по-често и по-често срещани. От африканските маслото от марула е един от топ изборите, извличано от плода на  едноименното дърво (Sclerocarya Birrea). Сериозна конкуренция е за мароканското арганово масло, което е включено в почти всеки козметичен продукт сега.

Масло от марула срещу арганово масло

Победителят – при борбата между аргана и марулата – не може да се приема за даденост. И двете гарантират комплексна грижа и набор от преимущества, които може да Ви заинтересуват. Преди да изберем едно от тях, трябва да научим сходствата и разликите.

По какъв начин са различни маслото от марула и аргановото масло?

  • И двете масла идват от Африка, но маслото от марула се извлича от диворастящи растения.
  • Маслото от марула има повече олеинова киселина, така че е по-добро за подхранване и овлажняване.
  • Въпреки че двете масла отлично регенерират и подмладяват, марулата е по-лека за кожата.
  • Те имат златист цвят, но ароматът е различен – марулата нежно ухае на ядки.

Масло от марула – характеристика

Можете да я разпознаете по нещо повече от аромата на ядки (деликатен, приятен и запомнящ се). Има много лека консистенция, така че се абсорбира веднага и не оставя мазни следи по кожата. В допълнение, маслото от марула трае много дълго и поддържа свойствата си дълго време. Трябва да го съхранявате на хладно, сухо и сенчесто място.

Знаете ли какво крие маслото от марула вътре? Пълен набор от наистина ценни хранителни вещества: много омега-9 мастна киселина, антиоксидант витамин Е, витамин C и флавоноиди.

Както свойствата на маслото от марула (особено леката му консистенция), така и съставките го правят популярно в козметологията. За кожата на тялото и лицето, за косата, третиране на скалпа с масло, нокти и дори напукани устни или слаби мигли.

Действието на маслото от марула

Кои са свойствата на маслото от марула?

Поради съдържанието на няколко антиоксиданта, то забавя процесите на стареене и предотвратява твърде ранното появяване на бръчки. Обаче основната цел е да се поддържа стабилното ниво на хидратиране на кожата. Мастните киселини, налични в маслото от марула, укрепват натуралния хидро-липиден слой, както и нивото на хидратация – толкова съществени за нашето здраве и красота – остават същите.

Още повече, то е натурален UV филтър. Маслото от марула, нанесено върху кожата, защитава от вредната UV радиация, регенерирайки в същото време. Препоръчва се за анти акне лечение, защото съдържа подхранващи флавоноиди и поддържа клетъчното обновяване. Не само че подобрява поправката на кожата, а и обновява нейната гъвкавост и еластичност, стимулирайки синтеза на колаген.

Използвано редовно, маслото от марула е лек за пигментационни петна, стрии и целулит. Намалява възпалението на кожата, поддържа регенерацията на кожата и не запушва порите. В допълнение, изглажда тена на кожата и добавя гъвкавост. То е лек за много кожни проблеми.

Перфектно за лечения на косата с масла

Търсите ли масло, което ще подобри състоянието на косата Ви и няма да я утежни или да я омазни? От натуралните масла е трудно да се открие такова, което да е по-добро от маслото от марула. То е и конкурент на маслото от макадамия, известно като изчезващото масло (поради удивителната си способност да се адаптира към кожата).

Защо нанасянето на масло от марула на косата се отплаща?

  • Прави косата мека на допир.
  • Подобрява хидратирането и се грижи за всеки кичур.
  • Не само изглажда косата, а и връща блясъка.
  • Опитомява непокорните кичури.
  • Защитава от слънчева светлина, измръзване и жега.
  • Ускорява рутината на изсъхване и стилизиране.
  • Предотвратява статичната коса.
  • Определя деликатни вълни и къдрици.
  • Маслото от марула гарантира жизненост и младост на косата.

Марулата е обожавана от… слоновете

И накрая, забавен факт! Както и жените, обичащи масло от марула при грижата си за коса, марулата е обожавана и от слоновете. Удивителният аромат на плода от дървото марула привлича тези животни. Те правят големи разстояния, за да отърсят плода марула от дърветата (чупейки клоновете и повреждайки дънери в същото време; за щастие, дърветата марула бързо се възстановяват от щетите). Слоновете избират свеж плод и един, който вече е ферментирал. В резултат, около дърветата марула често можем да срещнем… пиещи слонове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *